ASIGURARE

Fiecare dintre noi are propriul permis de conducere care are cei 7 ani de acasă, a ajuns undeva la clasa a doua sau a treia.

Vigilenți, atenți (Andreea mai mult), adormiți (mai mult Alex), iată că uneori se mai întâmplă să lovești mașina. Greșești banda de circulație și când vrei să redresezi, ești convins că ăla de lângă tine va pune frână. Și el va crede același lucru.

Ce se întâmplă într-o fracțiune de secundă?

Seni gidi findik kiran

Yilani deliginden cikaran

Kaderim puskullu belam

Yakalarsam (kiss kiss)

Și ieșim din mașină în pași de dans, să dăm nas în nas cu Stan Pățitul. După ce îi ceri scuze și tot tacâmul, îi adresezi marea întrebare. Fără buchete de flori, fără inele, doar cu certificatul în mână. Pardon, amiabila în mână.

Dacă acceptă, vă luați frumușel de cârligele de tractare (mergeți unul în spatele altuia) și mergeți undeva unde aveți ceva mai multă intimitate ca într-o intersecție.

Fiece mașină are câte o amiabilă în torpedou. Ideea e ca fiecare să își recunoască vina și să aibă aceeași viziune asupra accidentului. Apoi se completează amiabila.

Vinovatul își scrie propriile date pe coloana din stânga, iar Stan Pătțitul completează coloana din dreapta. De ajutor sunt talonul mașinii, permisul, buletinul și asigurarea. Asta dacă nu știi datele pe de rost.

După ce dai cu subsemnatul trebuie să specifici daunele mașinii, iar la observații să specifici faptul că ești vinovat și de acord cu folosirea asigurării tale pentru reparația automobilului lui Stan Pățitul.

Stan Pățitul, viceversa – e nevinovat și își va repara autoturism pe baza asigurării vinovatului.

Urmează partea cea mai dură – desenul accidentului. Dacă ești totaaal antitalent la desen, exersează pe o altă foaie, pliant, bon fiscal, factură.

După ce cazi de comun acord cu Stan Pățitul, ia-o de la capăt. Pe curat, ca la școala generală.

Urmează pozele documentelor fiecăruia – asigurare, talon, buletin, permis, unde să se vadă toate datele.

Și apoi, dacă vrei tu, o simulare. Repet, simulare, nu repetiție. Mai o poză, două, vă dați mâna și la revedere, nu mai aveți treabă unul cu altul.

Datoria lui Stan Pățitul e să meargă la o reprezentanță a asiguratorului vinovatului. Acolo înmânează amiabila, i se deschide un dosar de daună și spune dacă vrea să o facă în regim propriu. În cazul în care accidentul a fost mai grav de o simplă avarie în genul celei din parcare, iar inspectorul nu vede bine în poză, poate cere ca vinovatul să îi facă o vizită.

Atenție! Nu sunteți obligat să mergeți împreună! Vinovatul se poate duce la altă reprezentanță care poate e mai aproape de el, de zona în care se află la momentul respectiv, căci totul se transmite online.

Dacă nu se solicită acest lucru, vinovatul se prezintă la asiguratorul său unde declară pățania și se deschide dosarul propriu de daună, separat de cel al lui Stan Pățitul.

Baftă!

Lasă un răspuns