[de pe Facebook reluat]
Treci prin Oltenia și vezi un scris alb pe fundal albastru – Scornicești – 5 km. Îți sună cunoscut, dar totuși eziți să urmărești indicatorul. Ai o vârstă și poate memoria te înșeală. Sau ai lipsit de la orele de istorie…
Noi am fost mai curioși și am urmat indicatorul.
Și-am putea numi aventura “În căutarea casei lui Nicolae Ceaușescu”.
Pentru că:
– ciuciu indicatoare spre casa lui;
– abundență de gropi în asfalt care te făceau să bagi mașina în marșarier.
Nimic, dar absolut nimic nu amintește de Ceaușescu. Exceptând blocurile de 3 etaje din centrul fostului sat, devenit oraș.
Casa memorială aproape că nu se zărește. Partea bună e că Google Maps o depistează.
Niciun semn, nicio pancartă. Doar bustul alb al lui Ceaușescu din curtea copilăriei este indiciul din curba drumului. Ușor de ratat din cauza drumului șerpuit.
Primăria din Scornicești nu se implică. Și se vede. Nu se implică în absolut niciun proiect. Nu știm noi cum era viața și cum arăta orașul până în ‘89, dar ne dă impresia că timpul s-a oprit în loc. Atunci.
Nu există taxă de vizitare. Fiecare dă cât vrea.
Valentin Ceaușescu nu se preocupă de casă. De trei ani, de când este ghidul ghid acolo, nu și-a facut apariția.
Nepotul din partea fratelui Ion a mers anul trecut la casa memorială cu o echipă pentru restaurarea acoperișului “tot din șindrile”, cum a zis ghidul. S-au făcut măsurători și, după un an, măsurători s-au făcut cu toții.
Ghidul era bun prieten cu Emil Bărbulescu, nepotul lui Ceaușescu. A murit acum 3 ani. Stătea în casa de peste gard, locuința goală în prezent e păzită de un ciobănesc. Ghidului i s-a propus să se mute acolo, dar “tot mai bine e la casa noastră”.
El întreține ambele case. Bașca locuința lui Ceaușescu este văruită arareori, iar lemnul lăcuit.
E o casă micuță, ușor cochetă, fără curent electric, dar cu o icoană agățată pe perete. “E casa părinților, mama lui era foarte credincioasă”, i-a răspuns ghidul lui Alex ușor contrariat că el știa ca fostul președinte era ateu.
În camera cu sobă tronează bustul mamei lui Ceaușescu. “Știți, fetele sunt cu tatii, băieții cu mamele”, îi răspunde ghidul Andreei care observă lipsa bustului tatălui Ceaușescu.
Flăcăul Ceaușescu a plecat de acasă la 14 ani. L-a prind poliția și l-a trimis acasă din post în post. Moment consemnat și într-o pictură care se lasă admirată în casă.
Asociația care “se spune că duce mai departe partidul comunist a venit anul trecut când s-au împlinit 100 de ani de la nașterea lui, și anul ăsta, la 101 ani” a tipărit o ediție a Scânteii. La ora asta data din ianuarie 2019.
Apare și o foaie din registrul de carceră de când a fost deținut la Doftana. Alta construcție aflată în prezent în paragina, în cealaltă parte a țării.
Grădina casei era plină de viță de vie. Acum crește ceapa verde și, când se va încălzi, vor apărea și răsadurile de roșii.
Și, una peste alta, a venit democrația in oras. S-a deschis un Lidl și un Matra. Supermarketuri, evident.