Primul cont pe o rețea de socializare a fost pe hi5. Acolo am şi bătut palma, vorba aia. Acum se agață pe Facebook sau pe Whatsapp.
Pe vremea noastră se legau relații pe prieteni.ro (sper că-mi aduc aminte corect). Fără buze țuguiate, fără etalare de țoale. Completam oracole, să ne cunoaștem mai bine. Scriam parfumurile favorite (de regulă parfumul cu care se dădeau mamele – cu cât numele era mai străin, cu atât păream mai interesante) și clasa în care eram. Alegeam un avatar care ne reprezenta cât de cât din punct de vedere fizic.
Și ne dădeam steluțe. Așa concuram la popularitate.
Ne scriam mesaje private, nu inițiam discuția cu ce faci frumoas-o. Scriam simplu – asl, pls. În traducere liberă age, sex, location, please. Pe românește ani, gen, oraș, te rog.
Dacă răspunsul corespundea cu vârsta noastră, cu orașul nostru, continuam discuția. Dacă nu, o încheiam elegant.
Dacă eram pe aceeași cracă, ne mutam pe mess. Yahoo Messenger. Aici aveam ocazia să ne vedem și chipurile, dacă alegeam să ne expunem în avatar. Tot aici scriam statusuri, dacă nu alegeam din cele standard – busy, out etc. Aici vedeai dacă iubirea vieții tale este în fața calculatorului sau e plecată. De regulă, în dreptul ID-ului apărea idle. Ce șmecher era ăla care putea să își pună idle fără să fie ieșit, bașca putea să corespondeze.
Yahoo Messenger ne-a învățat ce e acela un emoticon și cum să îl scriem. Îți amintești de (😐 sau de >:D<? Sau de :> ori de b-)?
Schimbam peisajul din căsuța de messenger. Environment îi zicea. Cei îndrăgostiți alegeau inimioarele. Și zbârnâiau boxele când își dădeau BUZZ reciproc. Sau pupic în acest caz. Nişte buze mari, roșii, de doamnă, îți umpleau ecranul.
Iarna, în schimb, aveai un environment bleu, cu oameni de zăpada și, implicit, zăpadă. BUZZ-ul era un bulgăre de zăpadă.
Odată trecuți de etapa asta, făceam schimb de numere de tel. Și ne dădeam bipuri sau mesaje text. Ori MMS-uri.
hi5-ul era raiul nostru în care ne studiam cu atenție pozele prietenilor. Fiecare încerca să impresioneze cu poze fel de fel – ne uitam în zare, să părem că ne așteptam marea iubire, gânditori.
Pe vremea noastră ne scriam cu k, q, sh, tz și y.
Dak, shi, yo, totzi, eh, cf, u?, bn, nah îți sună cunoscut? În mod surprinzător, 90% dintre mame aveau și cratime, comparativ cu generația Z.
Au trecut 12 ani de când Alex a venit la întâlnire îmbrăcat cu izmene trei sferturi și încălțat cu papuci. :)) =))