Dragobete

Am făcut o selecție de superstiții legate de ziua Dragobetelui și am zis că ar trebuie să vedem dacă le mai putem aplica și în ziua de azi sau… nu.

Așadar, doamnelor și domnilor, urmează rubrica … turututuuuuu…

Știați că…

Nu se cumpără și nu se sacrifică animale de Dragobete?

Bine, cine mai tranșează animale? Câți dintre cei care locuiesc la curte mai dețin animale?… Mda, mai degrabă se suie în mașină și pleacă la un hiper/supermarket să își ia provizii gata pregătite de perpelit pe grătar sau băgat la cuptor.


Nu se spală, calcă, coase, ci doar curățenia în casa e permisă pentru a aduce sporul și prosperitatea în locuință?

Ținând cont că anul acesta ziua Dragobetelui a picat într-o miercuri, cine își permite să stea acasă și să facă niscavai curățenie? Soțiile care fac parte dintr-o familie tradițională, să spunem, unde doar soții se spetesc în câmpul muncii, iar ele stau acasă și se îngrijesc de casă, de copii și de… soț.

Iar de cusut… Oh, Dios Mio, cine mai știe să coasă? Nu, nu mi-aș putea imagina cum este mânuit acul de o mână cu unghii false, kilometrice… N-ai cum. Nu pot, n-aș putea.


Pupăza văzută de Dragobete atrage norocul?

Teiul, unde-i teiul? Of, dacă știam mai din timp dădeam anunț la gazetă să găsesc teiul cu pupăză. Creangă, unde ești tu, Ioane?


Dimineața, fetele tinere strâng zăpada, o topesc și își spală părul cu aceasta apă, cu gândul că le vor face mai frumoase și atrăgătoare?

Vedeți ce face încălzirea globală? Ia zăpada de unde nu-i. Tot în mediul rural se aplică. Unde să se-așeze suficientă zăpadă pe pervaz? Dar nici oalele de 5 litri nu merg pe inducție, of! Singura problemă cu adevărat problematică e că mândrele-s plecate ba la oraș, ba peste mări și țări.


Aceasta nea poartă numele de “zăpada zânelor”?

Ce simpatic! De-ar fi așa simplu să devii Zâna Zânelor…


În zonele unde se sărbătorește Dragobetele, localnicii nu au voie să plângă pentru a evita apariția necazului asupra lor?

Adică nu care cumva să tăiați ceapă că atunci să vezi bocete de la fetele singure, mai ales. Mame, protejați-vă copilele de gătit, măcar de Dragobete dați-le o zi liberă să fie vesele, fericite c-au scăpat de aragaz.


În ziua de Dragobete, păsările se împerechează, se strâng în stoluri și încep să își construiască un cuib?

Da, păi păsările n-au ce bani să-și numere și pun penajul la treabă să-și facă cuib.

Dacă un tânăr sau o domniță nu întâlnește un reprezentant de sex opus se numește…ghinion pentru că până anul viitor acea persoana va rămâne singură?

Noo, imposibil să nu te întâlnești prin super/hipermarket sau prin metrou. Ei, baiul e că măștile și frigul ne dau de furcă. Știți voi, unele fete au trăsături masculine sau… le place lor să nu le urle feminitatea prin toți porii, iar masca demască doar ochii care pot trăda uneori, iar bărbații, eeei, ăsta da punct sensibil, sunt atât de feminizați încât… nici nu știi ce să crezi – vei fi urmărit de ghionion tot anul!?


Zâmbetele și veselia oamenilor sunt obligatorii de Dragobete pentru a avea parte de iubire tot anul?

Să chiuim, să jucăm, dar… pandemie, ioc! Măcar să ne trimitem bancuri pe WhatsApp să ne veselim nițel.


Pe vremuri, fetele mergeau să adune ghiocei și băieții plecau după lemne în pădure?

Nooo, acum, femeile independente, găsesc ghioceii direct la semafor. Doar apasă un buton să deschidă geamul, se caută prin geantă și cumpără câteva buchețele. Asta dacă găsesc portofelul/banii în timp util și nu prind semaforul de câteva ori…


Logodna de Dragobete era reprezentată de un sărut dat de băieți fetelor pe care le prindeau când alergau din pădure înspre case?

Eheee, vedeți ce simplu era când Dragobetele era major, nu trecut de vârsta a patra? Acum, nici după multe partide de Macao, Scrabble, Catan, Monopoly și câte și mai câte nu se logodesc partenerii de joc… Ce să alergi și să îi tragi o pupătură? Acum vorbim de bolizi, de cai putere. Dacă vine Mister cu o bicicletă, rămâne cu praful de pe tobă.


Logodna era anunțată comunității în seara de Dragobete?

Nooo, acum dacă își ia cineva un asemenea angajament, comunitatea primește direct invitația la nuntă și prețul meniului, hehe. E pandemie, locuri de muncă ioc, criză economică. Iubirea trece prin buzunar, până la urmă.


Atunci când se sărbătorea Dragobetele, participanții erau feriți de boli și urmau să aibă un an îmbelșugat?

Cine să mai sărbătorească Dragobetele cu fast? Acum, fiecare e în bârlogul lui rugându-se să plouă. Cum de ce? Să-și numere banii. Și dacă n-are… știți voi. Să îi prindă luna noiembrie în maternitate.


Dacă plouă de Dragobete, primăvara va veni mai repede?

Primăvara vine, oricum, în 5 zile. Calendaristic vorbind. Dar la cât de mohorâți sunt toți și toate, să dea ploaieeeee, să dea să numărăm banii și să îi facem evantai când ne-o topi soarele pe-afară.

Happy “Dragobete sărută fetele”’s Day!

Lasă un răspuns