La ce întrebări să te aștepți când înmânezi invitațiile

Îmi amintesc că de fiecare dată când ai mei primeau o invitație la nuntă, cunoșteam mirii tocmai la nuntă sau deloc, că poate nu mergeam și eu la nuntă.

Dar acum doi ani am reușit să cunosc mirele și, fiind din familie, mi-am permis să îl iau la întrebări.

Bine, poate întrebarea primordială este cât e meniul, să știi dacă te ajută bugetul să te prezinți la nuntă sau…stai acasă liniștit, așteptând noutăți postate pe Facebook.

Așadar:

Cât e meniul?

Aici o poți spune cum vrei tu, doar să nu minți că e foarte ușor de aflat adevărul. Exemplu: Ai meniul de 77 de euro la care se adună o remiză de 10%, rezultă că ai un meniu de 85 de euro. În banii ăștia restaurantul îți asigură doar mâncarea și băuturile, fără tort și fără candy bar? Automat valoarea meniului crește, iar tu poți spune că ai meniul în jurul valorii de 100 de euro. Minți cu ceva? Absolut deloc.

Bineînțeles, în valoarea meniului nu adaugi florile, marturiile, mașina de fum și alte lucruri.

Nu te zgârci la meniu, mereu să te pui în locul invitațiilor, fă poze, degustă, cere păreri. Mâncarea pe care le-o oferi invitațiilor e extrem de importantă. De obicei, când te pregătești să mergi undeva, nu apuci să mănânci și îți cam chiorăie mațele, dar refuzi să bagi ceva în gură, cu gândul că “lasă, ne umplu la nuntă de mâncare”. Hai, zii că nu-i așa!

 

Cine sunt nașii?

O explicație scurtă, cât să îi lămurească e suficientă. De altfel, așa se formează o impresie – sunt tineri, sunt bătrâni (îi reperezi mai ușor la eveniment), sunt colegi de serviciu sau prieteni din copilărie (poate indica gradul lor de implicare, dar nu e obligatoriu), de cât timp îi cunoașteți.

Mireasa și-a luat rochia?

Eu, care mi-am comandat rochia cu un an înainte, normal că răspundeam afirmativ, dar nu am dat niciun detaliu cu privire la ea – nici modelul, nici culoarea, nimic-nimic.

Alte mirese spun că da, și-au găsit rochia la târg și au făcut cea mai bună afacere, altele că nu, mai caută sau mai așteaptă colecția nouă/reducerile, mai e timp, nu-i așa?

Cine cântă?

Cu derivatele – Aveți formație sau DJ? Trebuie să menționez că eu am preferat să nu dau detalii despre nuntă, ca invitații să fie surprinși, să nu știe la ce să se aștepte. Că poate nu va fi pe placul lor și scad din dar, hehe. Așa, totul va fi oarecum spontan și poți observa și așteptările oamenilor cu privire la nunta ta. În dar se vede cel mai bine aspectul acesta.

Ați făcut cursuri de dans?

Mirii deschid seara de dans, iar presiunea pusă în zilele noastre îi duc la epuizare, transpirație cruntă pe unii. Și roșeață maximă. De asta se cumpără “n” ședințe de dans, să ți se întipărească pașii în minte de la atâta rutină. Majoritatea, evident, apelează la profesori de dans ca să învețe să facă ceva mai mult decât o bălăngănire de pe-un picior pe altul.

Unde plecați în luna de miere?

Lumea, în general, se așteaptă ca plecarea în luna de miere să fie imediat după nuntă. Surprinsă tare am fost când am întrebat și eu asta și mi s-a răspuns că și-au rezervat ceva (la Roma, aici, peste drum de noi), undeva peste o lună. Probabil s-a văzut foarte bine că am ochii căprui, de căscați ce-au fost.

Meniul e sofisticat, exotic sau ceva așa, pe placul tuturor?

Tuturor, de altfel, le e teamă să nu vadă în farfurie fructe de mare sau cine știe ce creaturi ale căror nume nici nu le pot pronunța. Problema a fost că, inițial, și noi am avut un crevete în aperitiv. Până am fost la degustare și am reușit să îl aruncăm în lac, de pe ponton, și-am scăpat de el. E imposibil ca cineva să nu aibă vreun bunic, vreo mătușă care stă la țară și rânește la vaci și vrea să mănânce ceva tradițional. Asta dacă n-ai familie diplomată, iar tu, în bebelușie, mâncai lapte proaspăt de cocos, nuca fiind culeasă de tine, după ce te cățărai în copac.

Dacă ai optat pentru ceva exotic, spune de la început. Puțini sunt cei care verifică meniul de pe masă, poate unii nici nu îl mai pun, pentru economie, altora le e rușine să întrebe ce au în farfurie sau evită, pur și simplu, anumite bucate.

Se poate întâmpla și evitarea, tocmai pentru că în bucătărie se află un chef care reinventează doboșul aperitiv.

Lasă un răspuns