PARTER

Întrebam deunăzi pe Facebook de ce lumea se ferește de apartamentele de la parter, îndeosebi. Știu că există o tendință de evitare a celor de la etajele superioare, mai precis de la ultimele etaje, dar aici sunt ușor subiectivă din cauza fricii de înălțime.

Însă, ca o fostă parteristă, mi s-au părut interesante argumentele pe care oamenii mi le-au oferit și despre asta aș vrea să scriu în cuvintele ce urmează.

Nu are balcon!

Acesta nu e un argument 100% acceptat pentru că există apartamente la parter care beneficiază de acest spațiu suplimentar. Sau, luând exemplul altor curajoși, îți poți construi singur un balcon, în conformitate cu fațada blocului. Și accentuez acest fapt din cauza faptului că am avut un vecin care își construise un balcon ușor ilegal, care în timp se desprinsese ușor de bloc și a fost forțat să își demoleze construcția în momentul în care a fost reabilitat blocul. Plus că se vedea clar că nu e parte integrată a imobilului.

Dacă sunt beciuri, e frig și se face igrasie în casă.

Nu știu ce înțeleg unii prin beciuri. E normal ca un bloc să aibă subsol pentru că acolo ai țevi, robineți etc. Însă, igrasie nu este strâns legată de beciuri. De regulă, igrasia apare din cauza umidității crescute din cameră. Și se întâmplă când, de exemplu, baia nu are aerisire. Dar revenind la subsolul blocului, nu prea am văzut subsoluri fără aerisire. Când mergeți pe stradă, uitați-vă sub geamurile parteristului și veți vedea niște găuri, mai mult sau mai puțin baricadate. Baricadate pentru a se aciua pisicile în subsol.

Este un etaj mai răcoros/friguros.

Aici nu pot decât să confirm. Pentru că vecinii de sub parterist nu folosesc caloriferele pentru că nu au și îi depășește în mărime, plus că șoriceii nu par a fi prea friguroși. Aici putem discuta și despre frecvența frecării ușii de la intrare, căci lumea mai și vine acasă, nu stă doar afară. Însă, repet, nu toate blocurile au parteriștii atât de aproape de ușa de la intrare, deci nu ar simți semnificativ frigul care intră pe sub ușă, plus că deseori se regăsește și o altă ușă intermediară care mai atenuează frigul sau…zgomotul. Dacă e utilizată, bineînțeles, adică închisă. Însă, problema frigului intervine doar iarna, căci vara nu am întâlnit parterist care să se plângă de frig, ci tot de cald, ca majoritatea. Nu uita că vântul bate mai tare la etajele superioare, comparativ cu parterul.

Risc de hoti.

Am ales să expun imediat după punctul anterior această temere care se datorează proprietarilor. Dacă vreun parterist care suferă de claustrofobie sau de cald nu lasă ușa de la intrare deschisă ori niciun locatar nu deschide ușa necunoscuților, atunci nu ar exista un astfel de risc…pe ușă. Pe geam e altă poveste, motiv pentru care majoritatea parteriștilor au gratii la geam. Nu de plăcere, ci de nevoie. Dar aici intervine partea de educație – de ce să furăm de la altul în loc să muncim cinstit? Bun. E drept că nici gratiile nu au un procent de protecție de 100%, existând cazuri în care, cică, au fost tăiate cu flexul, cu proprietarul în casă… Ceea ce înseamnă că geamul a fost deschis, nu? Aici trebuie prudență din partea locatarilor! Niciun parterist nu pleacă de acasă lăsând geamul deschis!!!

Dacă nu ai o grădina/gard în fața geamului riști să-ți bată vreun “dement” în geam să te salute

Măi, eu nu am pățit niciodată asta, dar o serenadă poți primi. Unii parteriști sunt mai sus de sol, comparativ cu alții, așa că problema poate fi anticipată printr-o măsurătoare corectă, hehe. Da, dacă oamenii ar avea bun simț, nu am întâmpina astfel de probleme și nici nu am avea astfel de idei. Dar… așa e când se construiesc haotic. 🙂

Dacă ai geamul în partea din față a blocului sau mai ales lângă intrarea în scară, posibil să stea vecinii de vorbă la scară sau copiii să se joace sau iarna să auzi cum își scutură oamenii papucii de zăpadă

Nu toate apartamentele sunt orientate către intrarea blocului. Și apoi, cu se diferențiază parteristul de locatarul de la etajul 1? Intensitatea zgomotului e cam aceeași. Repet, orientarea este cuvântul de ordine!

Iar legat de zăpadă, uneori și ploaie, să știi că e un avantaj pentru nevestele care își înșeală soțul. Oamenii au bătăi diferite de picioare. Poți diferenția ușor vecinii în funcție de numărul și intensitatea bătăilor, așa că persoanele în cauză pot ști când se întoarce soțul de acasă, iar până descuie ușa, amantul o ia fugă pe geam. Dublu avantaj. Așa că dacă insistă nevasta… să știi la ce să te aștepți. Glumesc, hahaha!

Trece lumea pe stradă și mai aruncă un ochi în apartament că ești mai “expus”

Afirmația asta mă face să râd. Cât de pudici sunt românii… Da, asta cred că este o teamă generală că nu poți sta în chiloți în casă. Haide să îți spun un secret – și la etajul 7, dacă n-ai perdele, te vede vecinul zilnic. Și e mai grav, comparativ cu un simplu trecător care e doar… în trecere. Da, oamenii sunt curioși, spune sincer, tu nu te uiți în casele altora? Când mergi într-un oraș de munte, tu nu îți arunci ochiul pe geamul vreunei case săsești, curios să vezi ce e în interior? Așa e firea omului… Nu stă nimeni să se uite cu binoclul, să urmărească toate mișcările locatarului, e doar o privire fugitivă. Și, de regulă, când curiosul vede că locatarul se zgâiește la el, se sperie și fuge. E un joc, de-a șoarecele și pisica. Vorba aia – în casa lui, omul își pune chiloții în cui. Nu e ca și când toți avea lucruri diferite pe care alții nu le au… :))

Se simte mai rău mirosul de benzină și gunoi sau pipi de cățel.

Mai rău decât unde? Că sunt căței care își fac nevoile înainte de a ieși din bloc, da, așa e. Dar pe stradă nu ai treabă. Doar dacă nu ai trotuarul fix sub nas și câinii sunt obișnuiți să își facă nevoile sub geamul tău. Rar. Majoritatea blocurilor au grădinițe în față, deci… nu e 100% adevărată afirmația.

În caz de se înfundă țeava de canalizare riști să refuleze la tine în apartament dacă nu este făcută cum trebuie.

Bine punctat – dacă nu este făcută cum trebuie. Nu am auzit să refuleze vreodată wc-ul, din fericire. Dar atâta timp cât nu se aruncă lucruri imorale, ilegale în vasul de toaletă, e ok. Există un risc crescut când plouă abundent și canalizarea străzii e defectuoasă. Dar, în rest, nu cred că sunt dese cazurile de acest gen și depinde și de bunul simț al locatarilor.

La unele blocuri care au îngrădit spațiul verde din față, băștinașii (cei care locuiesc acolo de când e blocul, li se mai zice și stăpâni) mai fac si un grătar, o băută, cresc diverse animale, cultivă solul, presară îngrășăminte etc.

Există o lege nescrisă ca fiecare parterist să își îngrijească spațiul din dreptul geamului/geamurilor. Dar nu este o regulă general valabilă, în contextul în care acel spațiu este comun și poate ieși oricine în grădină să tundă iarba sau să tundă trandafirii, să vopsească copacii. Și ar fi indicat. Mișcarea face bine sănătății, la fel și deszăpezirea, dar aici e alt subiect. Pe de altă parte, nu este nimic greșit, de altfel, ca grădina să aibă flori, însă ideal ar fi să existe o logică a aranjării plantelor, nu o tufă de lavandă în colțul drept, una de petunii mai pe mijloc și la gard o tufă de trandafiri.

Creșterea diverselor animale vreau să cred că nu există, adică nu stă nimeni să adăpostească vaci, cai sub geam. Câini și pisici, da. Noi avem o parteristă care hrănește pisici la intrarea în bloc. Nu în casă, că cică nu vor, dar le lasă ușa deschisă și au acces în apartamentul respectivei pentru că, nu-i așa?, pisica e un animal inteligent care își deschide ușa singură… Cu acest lucru nici eu nu prea sunt de acord – Vrei animal? Bagă-l în casă!

Îmi poate aruncă cineva cu o petardă în casă și fac infarct.

Există o vorbă – până la Dumnezeu te mănâncă sfinții, așa și în cazul parteriștilor. Până să ajungă petarda la tine se poticnește în perdea/jaluzea. Vreau, chiar vreau să cred că nu există niciun specimen care să facă așa ceva. Niciodată! Că atunci chiar e o problemă la… mansardă.

Lipsa de lumină.

Aici vorbim strict de orientarea blocului, mai la răsărit, mai la…, mai la… și, de regulă, problema îmi pare a fi, mai ales, la blocurile noi care sunt construite fără să se țină cont de niște reguli de bun simț. Apoi, o grădină în fața geamului, cu copaci, normal că își taie ușor accesul la lumina naturală, dar nu integral. Copacul se poate cosmetiza, ca sprâncenele nevestii, sau tăia, dacă este cazul – este găunos, strâmb, dacă este riscantă păstrarea lui acolo.

Miros de la ghenă.

Așa cum scriam anterior, depinde de orientarea apartamentului. De obicei, ghena se află în spatele blocului, iar dacă vederea apartamentului este spre intrarea în bloc, e clar că mirosul de la ghenă nu afectează cu nimic. Nu?

O eventuală invazie de insecte se resimte cel mai rău la parter.

Avantaje

  • Comunicare facilă cu trecătorii – vecinii, prietenii care trec prin zonă, în drum spre muncă, de exemplu.
  • Musafirul te poate striga la geam, fără să îl audă tot cartierul, că ești mai aproape de el…
  • Parteristul  își poate usca hainele la aer, la soare. Datorită gratiilor sau a mâinii puse pe grădina blocului.
  • Poate ieși mai ușor cu bicicleta din casă, fără să o care pe scări sau să o facă pachet în lift
  • Știe tot, dar absolut tot ce se întâmplă cu locatarii – când vin, când pleacă, cu cine vin, de unde vin etc.
  • Știe toate discuțiile care au loc în holul blocului, toate întâlnirile amoroase, cât de supărat ești, după grija față de ușa blocului, unde parchezi etc.

Lasă un răspuns