De ce să aleg videograf la nuntă?
Mare mi-a fost mirarea să descopăr că există unele persoane care se gândesc de două ori înainte să rezerve un videograf la nuntă.
Motivul principal ar fi că au achitat avansul unui fotograf care surprinde destul de bine momentele. Singurul regret ar fi că nu ar putea înregistra dansul mirilor.
De ce să alegi videograf la nuntă? Îți zic eu.
- Dansul mirilor va fi o coregrafie pe care ambii o veți visa noaptea și veți repeta pașii până vi se va acri, nu? Zic din experiență. Și dacă și la tine răspunsul este afirmativ, nu ți-ai dori să ai o înregistrare profi, nu o filmare de amatori? Eventual cu fundu-n sus, fără să surprindă lacrima mamei sau strângerea voastră de mână.
De regulă, invitatul care filmează dansul stă într-un punct fix, mai are pe lângă ei câțiva fani înfocați de-ai voștri care urlă și aplaudă frenetic, astfel că muzica este perturbată. Până începe dansul mai filmează o chiftea din farfurie. Să mai zic de calitatea îndoielnică?
Nu uita că un videograf profi stă pe lângă miri în timpul dansului, le surprinde detalii, șoaptele sau strângerile de mână, cum ziceam anterior. Dacă știe ce face, bineînțeles. Și, mai ales, dacă îi explici sau îi arăți care sunt pașii pe care îi veți face, astfel încât să nu se trezească cu o palmă peste ochi sau un cap în cameră.
- Momentul cununiei religioase nu contează? Adică sunt unii preoți cam miștocari care te iau la picior când îți te împărtășesc sau îți dau să muști din pișcot. Sau când îți pune cununia pe cap și râde că ai capul prea mare sau îți cade pe ochi.
- Nu ți-ai dori să revezi șoaptele, îmbrățișările celor de lângă voi? Oamenii nu sunt veșnici, nu ți-ai dori să auzi gluma unchiului sau momentul în care mătușa te trage de fălcuțe sau când nepotul bebeluș te băloșește când te pupă?
- Nu vrei să vezi unele momentele pe care nu le vei trăi live? Chicotelile invitaților când mirele ajunge să ia mireasa, plata miresei (găleata cu apă în care trebuie să își plătească mirele consoarta), bărbieritul mirelui etc? Sau viceversa, mirele nu vrea să vadă pregătirea miresei? Emoțiile transmise de familie, de prieteni, de mireasă?
Noi am așteptat mult filmarea. Foarte mult. Dar în momentul în care am primit-o, primul play a fost pe dansul mirilor. Asta deși aveam o filmare de amator, tot mai bine am observat mimica, mișcările, sunetul, emoțiile. Mult mai bine!
Apoi am derulat într-o ordine aleatorie și am văzut oamenii dansând, am revăzut momentul în care am zis DA. Atât de importantă e filmarea, încât am uitat cu desăvârșire că m-am strâmbat când am răspuns la întrebarea Domnișoară, îl luați în căsătorie?. Am uitat râsetele celor din jur, am uitat complet aranjarea sălii, melodiile cântate, cine cu cine a dansat, cum a fost îmbrăcat, cum ne-am comportat, cum am arătat.
Avem și poze, în album m-am uitat de vreo două ori. Pentru că pozele mi le amintesc. Am stat la poză, vorba aia. Dar filmarea nu e statică, camera apare de unde nu te aștepți, are vedere de ansamblu – una e să fotografiezi bunica într-o poză, în horă, alta e să filmezi hora integral și să apară, lângă bunică, și bunicul, și verișoara, sora, șeful, colegul de bancă dintr-a treia.
Avantajul filmării e că redă momentele pe care nu ți le amintești sau auzi câte o vorbă, o glumă pe care nu ai prins-o live. Vezi reacții, comportamente, sfaturi, resimți emoțiile.
Înainte să luați vreo decizie pripită, cântăriți bine avantajele și dezavantajele.
Apropo, câți dintre părinții noștri care nu au avut posibilitate să înregistreze nunta lor de acum 30-40 de ani regretă?