“ÎMI PLACE SĂ STAU LA COADĂ”

Salut…

Numele meu este Alex și nu am somn.

Știu că nu sunt Ainștain, știu că și tu știi cum să faci asta, dar iată niște ponturi pentru eficientizarea timpului de așteptat la casele de marcat din micile & marile lanțuri de magazine. Știu că le știi, dar poți să le distribui mai departe: sunt câteva ponturi pe care unii nu le știu. Surprinzător, nu?

Sunt niște chestii observate mai ales în cea mai aglomerata perioada a anului.

Iată-le:

  1. Telefonul, iubita sau iubitul mai pot aștepta: pune-ți singur produsele în pungă. Chiar dacă ai doar câteva produse sau un bon cu o valoare > 500 de lei, altfel se mișcă treaba dacă tu și mulți alți cetățeni își introduc singuri produsele în pungă.
  2. Ia-ți bani la tine. “Am doar 34 de lei, să văd dacă îmi ajung banii”. Orice banal telefon mobil are calculator, plus că produsele alea pe care nu le cumperi trebuie duse la loc. Pierzi timp dacă îi indici casierului “asta nu”, “asta da”, iar de dus la loc, cineva trebuie să părăsească casă. Implicit, ai o casă în minus. Sau vrei să asculți cum casierul se milogește de vreun alt coleg prin cască să vină să îți ia cele 3 felii de parizer și să ți le ducă la loc?
  3. Există home banking, există aplicații pe telefon, uneori cardul îți mai cere pinul. “Paaarcăă, știu că am vreo 17 lei pe card, anuleaz-o pe asta, scoate 2 portocale, lasă-mi doar 3” – cam are legatură cu punctul de mai sus, nu? Doar că mai sunt câteva lucruri în plus: ai cardul nou, indiferent dacă banca ți-l oferă contactless sau nu, la prima folosire îți va cere codul PIN; PIN-ul îți este cerut la o sumă > de 99,99 lei, uneori aplicația de pe smartphone nu funcționează, rareori nici POS-ul de la magazin nu funcționează => reține-ți codul PIN, iar până va dispărea cash-ul, nu ar strica să ai câteva bacnote la tine.
  4. Ia-ți bacnote, dar ideal ar fi să ai și mărunt. Culmea, dacă tu și încă alți 7 clienți își cumpără, de exemplu, rahat în valoare de 2,35 lei și plătesc cu o bacnotă de 100/200/500 de lei, măruntul se cam termină. Și iar nu va mai fi eficiență la case, ci doar timp irosit inutil.
  5. Știi că unele supermarketuri anunță prin stație sau chiar au scris în zona caselor că trebuie ca produsele să ți le pui pe bandă. Nu fi român, pune-le pe bandă, mai ales în cash & carry-uri. Știm că tu ești patron, dar te rugăm, patroane, să eficientizezi procesul de scanare. În magazine, încearcă să nu te întinzi pe toată banda dacă ai produse puține. Însă, dacă ai produse multe, mai degrabă te întinzi pe bandă decât să faci turn sau carcalete. În ambele cazuri, este indicat să folosești acel S E P A R A T OR, care, chiar dacă nu pare, este foarte important.

Casierii vor dispărea. Nu va mai exista această meserie. Însă nici cu automatele care încă îți permit plata cash (cash-ul nu va dispărea în următorii zeci de ani în România) nu mi-e rușine. Astăzi, de la aparatul vecin cu mine, după ce mi-am terminat de plătit cele 7 produse, vine un tinerel și îmi spune: Nu vă supărați, nu îmi ajung banii. Aveți să îmi dați un leu?

Am avut? Nu. 🙂

Suntem o nație irecuperabilă? Nu, nu cred. Sunt optimist!

Lasă un răspuns