ROMA

Sau cum să vezi cât mai multe lucruri în cât mai puține zile, de Alex.

Nu exagerez cu nimic: dacă ai o mașină pe benzină, e mai ieftin să mergi cu low-cost-ul în Roma (Ryanair), decât dacă ai merge cu autoturismul personal în Sibiu. Ambele plecări din București. Bineînțeles că trebuie să mergi în lunile ianuarie-februarie, nu în mijlocul verii. Uneori poți avea surpriza ca în luna februarie să poți sta în tricou în Italia. Ceea ce am și făcut, hehe.

Recomandarea mea este să te cazezi  în zona Gării Termini (în zona un pic mai îndepărtată față de centru) deoarece autocarele care te aduc de la Ciampino au stația aici, de asemenea și autobuzele spre Ciampino pleacă tot de aici. De obicei, când te întorci cu low-costul, ai niște ore destul de matinale la care îți pleacă avionul spre casă.

Pont: Evită Hotelul Gordon 1, vezi aici de ce.

Bineînțeles că o să ai parte de boschetari, mirosuri și mizerie în gară, dar în majoritatea gărilor din țările străine e la fel de infect sau mai infect ca la Gara de Nord din capitala țării noastre. Evită să mergi noaptea pe acolo – e o zonă dubioasă. Pe lângă avantajul autobuzului, un alt avantaj este faptul că majoritatea obiectivelor turistice se află în apropiere de Termini. Pentru navigarea pe jos recomand harta pe care ți-o dă hotelul, Google Maps, Here Maps și itinerariul de mai jos printat. Plus un pix. Locațiile sunt puse în funcție de proximitatea față de o stație de metrou. Harta metroului o vei găsi în cadrul acestui articol.

Iat-o!

  • Colosseum – Piazza del Colosseo, 1 – Metrou COLOSSEO

Nu l-am vizitat în interior, doar ne-am învârtit ca nişte găini bete în jurul lui. E impresionant şi aglomerat. Ca orice obiectiv turistic, de altfel. Problema e că nu există băncuțe pe lângă el, aşa că dacă vrei să îți tragic sufletul, slabe şanse. Prima dată când am fost acolo am văzut o mireasă care se poza, deci dacă e cineva dornic de un Trash the dress, Love the dress, hopa sus, în avion, spre Roma.

  • Roman Forum – Via della Salara Vecchia – Metrou COLOSSEO

Trebuie să recunosc că am ajuns din greșeală acolo, în drum spre Colosseum. Pentru un neinițiat sunt doar niște ruine. Noi nu suntem pasionați de istorie, deci concluzia o puteți trage voi. Dar dau bine în poze, așa, de sus. Nu am coborât printre ruine…

  • Piazza Navona – Piazza Navona – Metrou COLOSSEO

În Piața Navona am nimerit din greșeală când ne-am întors dinspre Vatican, pe jos. Aici și-a făcut Andreea o caricatură după ce am stat destul de mult la coadă și tot aici găsești un magazin de jucării, majoritar plin de Pinocchio.

  • Via del Corso (pentru shopping), langa Piazza Venezia – Metro COLOSSEO

Strada asta e destul de mare, cât un cartier, pare-mi-se. Andreea spune să nu scoți banii din portofel la primele magazine, căci s-ar putea să ajungi direct în magazinele de lux și rămâi lefter. E drept că există și o zonă mai accesibilă, cu magazine mid-level, dar trebuie să te învârți puțin pe acolo. Noi, din direcția în care am venit, am dat cu privirea stânga-dreapta doar peste Max Mara, Chanel, Gucci etc, iar în capăt ne-a așteptat cu scările olecuță goale Piața Spaniei.

Nu trebuie să faci mare efort pentru a admira, cum scriam anterior, aceste ruine, căci vei da peste ele la o simplă plimbare mai centrală.

Menționez că sunt multe columne în Roma și multe te păcălesc crezând că ești la cea a lui Traian. Atenție la numele străzii!

Este un loc ușor aglomerat cu anumite restricții când vine vorba despre poze – nu te poți așeza oriunde să te tragic în poze. Din Piață se ramifică o stradă de cumpărături (aka magazine) care divizează stânga-dreapta în multe altele. Este un obiectiv de lânga care se poate vedea Colosseumul. Pare aproape, dar crede-mă că nu e deloc.

Aici am făcut prima mea poză din Italia pe care am postat-o online, să le fac altora în ciudă. Glumesc. Este un fel de Arc de Triumf, nimic ieșit din comun. Pasionații de istorie, în schimb…

Este un loc pitoresc al Romei și aș sublinia atenția sporită acordată încălțămintei, cu accent pe pavajul străzilor care este majoritar piatră cubică. Și dureroasă pentru turiști.

  • Fontana di Trevi – Piazza di Trevi – Metrou BARBERINI

Este un obiectiv aglomerat. Foarte aglomerat. A fost primul obiectiv turistic pe care l-am văzut la prima noastră vizită în Roma pentru că magazinul de bijuterii după care am alergat prin Europa era în proximitate. Toate prețurile sunt ușor crescute în zonă, poți mânca înghețată sau pizza la un fast-food unde, surpriză!, lucrează români. Și români.

Dacă vrei să te odihnești după cumpărători, ia un loc pe scări și mănâncă o înghețată. Dacă nu te deranjează forfota sau mâinile întinse cu telefoane pentru selfie.

Acesta este un obiectiv turistic pe care l-am trecut pe itinerariu, dar l-am ratat. Așa că… go for it tu!

La Vatican am fost cu metroul. Multe stații am mers până acolo, dar la întoarcere ne-am folosit picioarele și parcă nu a fost traseul așa lung. Când am ajuns în Vatican, în piață, nu am intrat în muzeu (excepție făcând magazinul de suveniruri) pentru că ne-a descurajat coada imensă de la intrare. O fi avut vreun kilometru, așa, șerpuită. În ianuarie.  

Un alt obiectiv pe care l-am ratat. A fost mai important Via del Corso.

Și încă un obiectiv pe care l-am ratat.

Noi am fost în Roma de două ori, de fiecare dată câte trei zile. Prima oară am fost cazați la Clarian Affittacamere – un hotel decent.

A doua oară la Gordon 1 – nu ne-a plăcut. O dată am fost în februarie, iar a doua oară în ianuarie. Menționăm că am folosit metroul o singură dată în cele două vizite: pentru a ajunge la Vatican.

Călătorie frumoasă și sper că ți-am fost de ajutor dacă vrei să mergi/revii în Roma!

P.S. Regăsești aici programul autobuzelor + costul pe tur, de la începutul anului.

Lasă un răspuns